„Nu vreau să fiu ca mama.”
„Nu vreau să fac cum făcea tata.”
Ai surprins vreodată în gândurile tale aceste replici sau variante similare? Ești departe de a fi singura persoană care le-a rostit. Nu trebuie să simți vină; sarcina de a fi părinte nu este deloc simplă.
Odată ce devii părinte, apare conștientizarea propriei tale copilării și începi să-ți dorești să tratezi anumite aspecte într-un mod diferit față de felul în care au procedat părinții tăi.
Indiferent dacă ai crescut într-un mediu cu părinți autoritari sau ai experimentat permisivitate excesivă, sau poate ai trecut prin experiențe dificile despre care este greu să vorbești, aceste amintiri se intersectează cu noul tău rol de părinte. În momentul în care privești către copilul din interiorul tău, devine clar că nu dorești să se repete tiparele trecutului. Această conștientizare te poate orienta către consilierea pentru familie și parenting, unde ai oportunitatea de a dezvolta abilități de comunicare și parenting sănătos.
Când apelează părinții la consiliere pentru familie și parenting?
- Când relația cu copilul sau din cadrul familiei este marcată de certuri și conflicte frecvente.
- Când simt că nu mai pot face față nevoilor și solicitărilor din cadrul familiei.
- Când îi îngrijorează aspecte specifice legate de dezvoltarea copilului, precum anxietatea sau timiditatea excesivă, izolarea sau agitația.
- Când se confruntă cu dificultăți în a gestiona crizele de furie ale adolescentului.
- Când copilul manifestă disconfort sau dezinteres față de școală și învățare.
- Când conflictele dintre frați devin o problemă.
- Când părinții au opinii diferite cu privire la metodele de creștere a copilului.
- Când își doresc să crească copii încrezători și puternici și sunt hotărâți să depună eforturi pentru a atinge acest obiectiv.