DEPENDENT ȘI CO-DEPENDENT

Termeni precum alcoolic, dependent, co-dependent sunt frecvent folosiți în limbajul de zi cu zi, dar este posibil să fie niște termeni prea duri în fața unor persoane care nu reușesc să accepte situația în care se află. Acești termeni devin cu adevărat acceptați în momentul în care persoana în cauză depășește etapa negării și se implică activ în recuperare.

Având în vedere cât de obișnuit este consumul de alcool și cât de des începe să fie și cel de droguri, este important ca familia, împreună cu psihologii, să poată identifica dacă consumatorul de alcool/droguri își pune viața în pericol, cauzând deja probleme sau are nevoie de tratamente de specialitate. Dacă aveți nevoie de sprijin în acest sens nu ezitați să ne contactați.

În situația în care membrul de familie, partenerul, persoana apropiată este co-dependentă, nivelul capacității de a identifica problema în care cei implicați se află se reduce drastic, ducand la repetarea comportamentelor dintr-un cerc vicios in care dependentul nu face progres către a ieși din starea de negare, iar co-dependentul continua cu seria de comportamente care mentin un status quo nefericit.

Dependența este definită de Asociația Medicală Americană ca o boală complexă, adesea de natură cronică, care afectează funcționarea creierului și a corpului. De asemenea, provoacă daune grave familiilor, relațiilor, performanței școlare sau la locul de muncă. Cele mai frecvente simptome ale dependenței sunt pierderea severă a controlului, utilizarea continuă în ciuda consecințelor grave, încercările eșuate de renunțare. Dependența poate fi prevenită, tratată și gestionată în mod eficient de către profesioniștii din domeniul sănătății, în combinație cu sprijinul familiei sau al celor dragi.

Ca și diabetul, cancerul și bolile de inimă, dependența este cauzată de o combinație de factori comportamentali, de mediu și biologici. Factorii de risc genetic reprezintă aproximativ jumătate din probabilitatea ca un individ să dezvolte dependență.

Dependența implică schimbări în funcționarea creierului și a corpului. Aceste modificări pot fi determinate de utilizarea substanțelor riscante sau pot exista în prealabil.

Consecințele dependenței netratate includ adesea alte tulburări de sănătate fizică și psihică care necesită îngrijiri medicale. Dacă este lăsată netratată în timp, dependența devine mai severă și poate pune viața în pericol.

Unii oameni consideră că dependența nu poate fi o boală, deoarece este cauzată de alegerea individului de a utiliza droguri sau alcool. În timp ce prima utilizare poate fi prin alegere, odată ce creierul a fost afectat, majoritatea experților consideră că persoana pierde controlul comportamentului său.

Multe persoane ajung în situația de a consuma cantități riscante de alcool și droguri, dar unele persoane pot dezvolta o dependență severă. Consumul de alcool și droguri poate afecta pe toată lumea, indiferent de vârstă, sex, rasă, etnie sau statut economic.

Co-dependența este un comportament învățat care poate fi transmis de la o generație la alta. Este o condiție emoțională și comportamentală care afectează capacitatea individului de a avea o relație sănătoasă, bazată pe satisfacere reciprocă. Este cunoscută și sub denumirea de „dependență de relație”, deoarece persoanele cu co-dependentă adesea formează sau întrețin relații unilaterale, distructive emoțional și/sau abuzive.

Afecțiunea a fost identificată în urma studiilor relațiilor interpersonale în familiile de alcoolici. Comportamentul codependent este învățat urmărind și imitând alți membri ai familiei care afișează acest tip de comportament.

Co-dependența afectează adesea soția/soțul, copilul, partenera/partenerul, părintele, fratele, prietenii unei persoane afectate de dependența de alcool sau droguri. Co-dependența caracterizează relația disfuncțională și unilaterală în care unul dintre parteneri depinde în totalitate de celălalt pentru a-și satisface nevoile de validare, valorizare și stimă de sine, ceea ce îi permite celuilalt să mențină un comportament adictiv, lipsit de responsabilitate sau reușite personale. Articolul despre “CO-DEPENDENT ȘI DEPENDENT. ABORDAREA SĂNĂTOASĂ ÎN COMUNICARE ȘI RELAȚIE” ofera mai multa detalii despre comportamentele co-dependentului si rolurile pe care acesta le preia.

Ca și dependență de alcool sau droguri, co-dependența poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, sex, rasă, etnie sau statut economic.

Semne ale adicției:

  • Consumă prea mult, prea des
  • Consumă compulsiv, într-un timp scurt
  • Pierderi de memorie după consum
  • Ascunde sticle, dovezi, consumă pe ascuns
  • Schimbări de comportament
  • Consumă singur
  • Întârzie la muncă, întâlniri, responsabilități

Semne ale co-dependenței:

  • Renunțarea la sine în procesul de a-l ajuta pe celălalt
  • Nu știe ce simte sau ce își dorește
  • Stimă de sine scăzută
  • Dificultăți în comunicarea adevăratelor sentimente, credințe și nevoi
  • Experimentează anxietate, frică și alte emoții dificile
  • Neagă co-dependența și nevoia de ajutor
  • Neagă dependență celuilalt
Distribuie:

Te-ar putea interesa:

Abonează-te la NEWSLETTER

si fi primul care afla noutati de la NURSIANA, oferte speciale si multe altele